طنین همتی|شهرآرانیوز، افزایش سالانه حقوق و دستمزد کارگران ثابت کرده است که این افزایشها آنچنان تأثیری در پرکردن شکاف هزینههای زندگی یک کارگر ندارد، ازجمله هزینه مسکن و کالاهای اساسی که هر روز با روز قبل متفاوت است.
اینروزها صحبت از ارائه لایحه بودجه ۱۴۰۱ است، مبنی بر اینکه حقوق کارکنان به ۴.۵ میلیون تومان برسد که این یعنی افزایش ۲۸ درصدی حداقل حقوق کارکنان دولت؛ اما باید دید این افزایش حقوق کارکنان در بودجه ۱۴۰۱ تعیین میشود یا نه.
اصولا درصد افزایش حداقل حقوق کارمندان، مبنای تصمیمگیری درباره حقوق کارگران قرار میگیرد و باید دید آیا حقوق کارگران هم قرار است به همین میزان افزایش یابد یا خیر.
بهگزارش شهرآرانیوز، حداقل حقوق کارگران در سال ۱۴۰۰ با افزایش ۳۹ درصدی به ۲ میلیون و ۶۵۵ هزار تومان رسید. اگر امسال هم قرار باشد حداقل حقوق بین ۲۸ تا ۳۰ درصد بیشتر شود، حداقل حقوق کارگران در سال ۱۴۰۱ به ۳ میلیون و ۴۵۰ هزار تومان میرسد؛ یعنی فقط ۷۹۰ هزار تومان افزایش.
دبیرکل کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران در گفتگو با شهرآرانیوز اظهار کرد: دریافتی کارمندان و کارگران بسیار متفاوت است و این روزها صحبت بر سر تعیین دستمزد کارکنان دولت است. از سالهای گذشته شکافی عمیق بین هزینههای زندگی و دریافتی کارگر به وجود آمده است. مسلما نمایندگان کارگر و کارفرما در شورایعالی کار متوجه این موضوع هستند که تفاوت دریافتی کارمندان دولت و کارگران خیلی زیاد است.
هادی ابوی تصریح کرد: در شبکه دولت میبینیم که در یک اتاق ۴ میز گذاشتهاند و ۳ نوع حقوق از ۴ میلیون تا ۹ میلیون تومان به افراد تخصیص داده میشود، با اینکه از نظر فعالیت کاری همه در یک رده هستند.
این فعال جامعه کارگری با اشاره به اینکه اکنون وضعیت معیشت خوبی در جامعه کارگری نداریم، اظهار کرد: همه تلاش و همت برای رفع مشکلات جامعه باید بر این اساس باشد که کالا را ارزان کنند تا سفره کارگر و حداقلبگیر بهویژه بازنشستگان نه رنگین، بلکه پهن شود.
بهگفته وی، امیدواریم تصمیمگیرندگان در این حوزه واقعیتهای زندگی جامعه کارگری را ببینند. نرخ رشد هزینههای زندگی همچنان ادامه دارد. یک کارگر واقعا توان پرداخت هزینههای درمان خصوصا دندانپزشکی را ندارد. این درد است که یک کارگر بهجای ترمیم دندان، کشیدن دندان را بهدلیل هزینه کمتر انجام دهد یا بهدلیل نداشتن هزینه درمان، هفتهها درد را تحمل کند. کارگر باید چندماه از حقوقش را پسانداز کند تا بتواند به دندانپزشکی مراجعه کند. این فقط بخشی از هزینههای یک خانواده است.
دبیرکل کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران یادآور شد: در تعیین دستمزد کارگر نباید فقط به این فکر کرد که هزینههای زندگی را پوشش دهد؛ کارگر حق تفریح و سفر دارد و دولت باید تصمیمی بگیرد که کارگر زندگی پرنشاطی داشته باشد. متأسفانه این موارد در زندگی کارگران و بازنشستگان حداقلبگیر فراموش شده است و چیزی که برای کارگر ملاک عمل است، تأمین هزینههای زندگی است. تأکید ما بر معیشت و مسکن کارگر است. دولت باید اقدامی انجام دهد تا هزینههای این دو موضوع کاسته شود.
دبیرکل کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران با اشاره به اینکه برای رفع مشکلات تأکید روی دولت است، نه کارفرما، گفت: دولت باید هدفمندی یارانه را بهمعنای واقعی انجام دهد. این هدفمندی برای ارتقای معیشت کارگر یا حفظ یک کارگاه یا یارانه تولید و کسبوکار باشد، فرقی نمیکند، اما باید بهمعنای واقعی کاربردی باشد. در بودجه ۱۴۰۱، در کنار توجه به بهبود معیشت کارگر، باید به کارآفرینی و کارفرمایی در بخش خدمات و کمک به بهبود وضعیت آنها نیز توجه شود.
بهگزارش شهرآرانیوز، کارگران میگویند آنچه اهمیت دارد، «کمینه هزینههای زندگی» یا همان محاسبات حداقلی سبد معیشت است. اعداد و ارقام مصنوعی تورم، اعداد و ارقام لایحه بودجه یا کسری احتمالی سال بعد، هیچ ارتباطی به مشمولان قانون کار ندارند. یک کارگر باید بتواند با دستمزد دریافتی همه هزینههای زندگیاش را بهصورت شرافتمندانه و شایسته تأمین کند و در اقتصاد متورم امروز، هر دستمزدی زیر ۱۰ میلیون تومان بهمعنای کاستن از سطح کیفی زندگی است. اینهمه یعنی سقوط دوباره به زیر خط فقر، سقوط از حاشیههای بیکیفیت شهرها به نواحی روستایی یا شبهروستایی و قیچیکردن سفرههایی که همین امروز هم خالی است.
رئیس فراکسیون کارگری مجلس هم با انتقاد از وضعیت معیشتی کنونی کارگران گفته است: امسال با حساسیتی که دولت جدید دارد، قطعا دقیقتر و شفافتر و با سرعت بیشتری به تعیین حقوق و دستمزد کارگران خواهد پرداخت.
بهگفته علی بابایی کارنامی، تعیین حقوق و دستمزد برای کارگران باید بهگونهای باشد که این قشر بتواند بهراحتی به تأمین معیشت و رفاه خود و خانواده اش بپردازد، اما متأسفانه در شرایط کنونی وضعیت آنها بههیچوجه مطلوب نیست و حتی در تأمین معیشت با مشکل جدی مواجه هستند.